Sverigedemokraterna rusar i ny mätning medan Socialdemokraterna sjunker till ”Julholt-nivå”, skriver Dagens Nyheter.

SD har aldrig gått starkare. I en ny mätning från Dagens Nyheter/Ipsos som publiceras på onsdagsmorgonen får Jimmie Åkessons parti 20 procent av väljarstödet.

I samma mätning – i vilken Sverigedemokraterna alltså presterar bäst någonsin – har Socialdemokraterna samtidigt halkat ner till ”Juholt-nivåer”, som DN uttrycker det. 24 procent av rösterna skulle S få om det var val i dag, visar undersökningen och därmed är avståndet till Sverigedemokraterna endast fyra procentenheter med fyra månader kvar till valet. Ännu mindre är skillnaden mellan SD och M där Moderaterna får 22 procent av rösterna.

”Socialdemokraternas framgångsrecept har under lång tid varit att man lyckats hålla ihop en stor och bred väljarkoalition. Nu verkar det inte gå längre”, säger David Ahlin som är opinionschef på Ipsos, till DN.

Nämnvärt är också att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti bland män med 26 procent manliga röster följt av S på 21 procent. Vänder man på det är dock skillnaderna desto större: endast 13 procent av kvinnorna skulle rösta på SD medan Socialdemokraterna får 28 procent av stödet.

ANNONS
ANNONS

DN: Väljarstödet om det var val i dag:

Socialdemokraterna 24 %
Moderaterna 22 %
Sverigedemokraterna 20 %
Centerpartiet 9 %
Vänsterpartiet 9 %
Liberalerna 5 %
Kristdemokraterna 4 %
Miljöpartiet 4 %

(Källa: DN/Ipsos)

KÄLLA: DN/Ipsos: Bara fyra procentenheter mellan S och SD [DN.se] >