En högt uppsatt tjänsteman som arbetat för Miljöpartiet i riksdagen tvingades lämna sin position i augusti 2015. Utåt blev förklaringen att en kärleksrelation gjort situationen omöjlig men i själva verket har det varit misstankar om kopplingar till ryska ambassaden som legat bakom avskedandet.

ANNONS

Det rapporterar Aftonbladet, som hänvisar till ”riksdagsledamöter och högt uppsatta MP-politiker”, på tisdagen. Enligt tidningen berättar uppgiftslämnare om att tjänstemannens chef ansett honom vara en säkerhetsrisk. Personen ska bland annat ha försökt introducera MP-politiker för ryska vänner på ambassaden med förhoppningen om en mer ryssvänlig politik inom partiet.

”Men det fanns också farhågor att han försökt lämna uppgifter till Ryssland. Misstankarna var en stor anledning till att hans chef fattade beslutet att säga upp honom”, skriver Aftonbladet.

Enligt tidningen ska Säpo informerats om mannen, vilket inte vill kommenteras av myndigheten. Även UD ska ha haft ”en mapp på honom”, enligt källor. Samtidigt finns det de som hävdar att det faktiskt var just kärleksrelationen som var orsaken till att mannen fick sparken.

”Att han skulle vara en säkerhetsrisk bedömer jag som rent trams. Jag känner honom sedan många år. Det blev en höna av en fjäder på grund av att han träffade Rysslands ambassadör”, säger en källa inom partiet.

MISSA INTE: Dramatiskt tapp i Miljöpartiet [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Toppolitiker blottade efter riksdagens blunder [DagensPS.se] >