Under morgonen bjöd regeringen in alla riksdagspartier utom SD till samtal om utveckling av snabbtåg. M väljer dock att avstå från träffen. ”Vi prioriterar annat”, säger partiets ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson.

ANNONS

Infrastrukturminister Tobias Eneroth (S) meddelade under morgonen att första mötet planeras att hållas i januari. Moderaterna prioriterar dock inte projektet och väljer därför att avstå från mötet.

Till Dagens Nyheter säger partiets ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson:

”Oavsett hur man finansierar banorna så är det lika höga kostnader. Det kommer att kosta skattebetalarna enormt många miljarder. Det är gigantiskt olönsamt projekt som riskerar att tränga ut andra viktiga investeringar.”

Tobias Eneroth menar dock att det är viktigt att få en bred sammanslutning för att projektet ska fungera:

”Utgångspunkten för samtalen är att vi vill att det ska finnas en bred enighet kring finansieringen av nya stambanor. Det blir ett långsiktigt åtagande. Det kommer behöva stå sig i både hög- och lågkonjunktur och med olika regeringar”, säger han till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Höghastighetstågen är planerade att gå mellan Stockholm, Göteborg, Malmö samt Jönköping. Byggandet av stambanorna för projektet var en del av Januariavtalet som tecknades tidigare i år.

Finansieringen av höghastighetstågen är planerad, uppger regeringen enligt Dagens Nyheter, och Centerpartiet och Liberalerna har gått igenom dessa planer.