I det fall representanthuset röstar för att väcka riksrättsåtal mot Donald Trump skulle senaten med stor sannolikhet rösta emot att avsätta presidenten – men det kan finnas en lösning.

Det skriver Juleanna Glover, före detta rådgivare åt flera Republikanska politiker, däribland George W. Bush och John McCain.

I det polariserade politiska landskapet i USA är det få som ser framför sig ett scenario där Donald Trump avsätts. Anledningen är enkel: Republikanerna har majoritet i senaten, och i och med att omröstningarna inte är anonyma skulle de partimedlemmar som röstar för att avsätta presidenten få utstå massiv kritik från partikollegor och bli häcklade av media.

Men om röstningen var hemlig, skulle det förändra det förväntade resultatet? Om senatorerna kunde rösta anonymt, skulle de våga fälla sin sittande president? Det är frågorna som Juleanna Glover ställer sig i en krönika på sajten Politico.

Senast det begav sig, i riksrättsåtalet mot Bill Clinton, fastställdes processen och regelverket för ett avsättande av presidenten i ett samarbete mellan Demokrater som Republikaner, men läget är helt annat nu, menar Glover.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell styr med järnhand, och har sagt att han direkt kommer att vilja neka kraven för en eventuell riksrätt, så fort de kommer honom tillhanda från huset. Faktum är dock, att endast tre senatorer skulle behöva rösta emot majoriteten för att en riksrättsprocess ska inledas.

Dessa tre senatorer skulle teoretiskt sett kunna kräva en anonym omröstning – och vem vet hur många som sedan skulle välja att rösta emot presidenten i en rättegång?

Vissa anser att full insyn i omröstningar i kongressen är livsnödvändigt, fortsätter Glover. Samtidigt är senatens roll i en riksrättsåtalsprocess i det närmaste det av en jury i en rättegång – och där är röstningen anonym.

ANNONS
ANNONS

Donald Trump med kabinett verkar ganska säker på att 20 republikanska senatorer inte tänker svika sin president och rösta för att han är skyldig. Samtidigt säger källor i Washington att många senatorer skulle rösta för att avsätta presidenten om röstningen var anonym.

Till och med svårflörtade Mitch McConnell tycker kanske egentligen att presidenten borde avsättas – om inte för landet, så i alla fall för sin egen personliga vinning, skriver Glover. McConnell har ett omval att oroa sig för nästa år, och opinionen säger att hans förtroende har rasat till rekordlåga nivåer.

Tänk vad som skulle kunna hända i en hemlig omröstning?