Liquid Wind planerar mångmiljardinvesteringar i förnybara bränslen. Nu går flera storbolag in i Göteborgsbolaget – som vill ha 500 anläggningar runtom i världen till år 2050.

Alfa Laval, Siemens Energy och andra stora namn går gemensamt in med sammanlagt 40 miljoner kronor och blir delägare i Liquid Wind.

”Vi är väldigt stolta över samarbetet med dessa världsledande företag. Det ger oss tillgång till expertis och ekonomiska muskler som krävs för att förverkliga våra planer att bygga storskaliga anläggningar för förnybart bränsle och möjliggöra övergången till en hållbar bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp”, säger Claes Fredriksson, vd för Liquid Wind, till Di. 

Flyter på

Planen är rikta in sig på flytande klimatneutral e-metanol till den globala sjöfarten – där batterier inte kan användas lika lätt som inom bilindustrin.

Som Dagens PS redan rapporterat så blev tyska kraftjätten Uniper storägare i Liquid Wind under våren.

Nu har alltså även en rad andra bolag hakat på den trenden och fått upp ögonen för Liquid Wind.

De nya pengarna ska dels användas till bygget av Sveriges och en av världens första anläggningar för förnybara elektrobränslen i Örnsköldsvik, där målet är att anläggningen ska vara klar om tre år.

ANNONS
ANNONS

Stora planer

Men först måste alla tillstånd och avtal vara på plats. Efter Örnsköldsvik siktar Clas Fredriksson högt.

”Vi siktar på snabb expansion och att bli en ledande global aktör. Målet är ha etablerat 500 anläggningar runtom i världen till år 2050.”

Förutom att ha pappren i ordning behövs stora mängder pengar eftersom ”e-metanolen är betydligt dyrare att tillverka än traditionellt fossilt bränsle”.

”Vi kommer därför åtminstone inledningsvis att behöva ekonomiskt stöd och har ansökt om pengar både via Klimatklivet och via EU:s innovationsfond”, avslutar Claes Fredriksson.

Läs mer: Liquid Wind vill bli världsledande på grön sjöfart

 

ANNONS
ANNONS