Bolagens letar desperat efter rätt kompetens vilket hotar tillväxten. Nu tvingar kompetensbristen företagen att tacka nej till kunder och projekt.

ANNONS

Svenskt Näringsliv har nyligen genomfört en undersökning av 4 400 företag som visar att hela 78 procent anser att det är svårt att hitta rätt kompetens.

Komptensbristen kan hota bolagens tillväxt nästa år menar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

”Väldigt många branscher efterfrågar folk de inte har tillgång till, jag är bekymrad över bristen på personer med spetskompetens”, säger hon till Di.

Svårt hitta rätt kompetens

Efter pandemin gasar företagen på och vill hitta ny kompetens, ett sådant exempel är it-konsultbolaget Nexer med 1 500 anställda i Sverige.

Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Nexer Group beskriver läget som extremt där ”alla bolag springer efter samma kompetens. Trycket är tuffare än någonsin”.

Hon säger vidare att  kompetensbristen ställer till det eftersom tillväxten för bolaget hade kunnat vara dubbelt så hög om tillgången på kandidater hade varit bättre.

”Vi tvingas tacka nej till vissa kunder och projekt. Rekryteringsläget har gjort att vi har ställt om och hittat nya vägar att nå kompetens, men bristen märks varje dag”, klargör hon och uppmanar samtidigt dagens ungdomar att ”plugga it och teknik – då har ni er framtid säkrad”.

Konkurrensen växer

Även telekomjätten Ericsson letar kompetens och har för närvarande 176 lediga jobb. I fjol nyanställda bolaget 700 personer i Sverige.

”Konkurrensen om de bästa talangerna blir bara större och större med tanke på att automation och it behövs i alla branscher numera”, säger Anna-Karin Samuelson, personalchefen i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt uppmanar hon regeringen att skapa fler ingenjörsutbildningar och Sverige måste ”bli mycket mer offensivt”.

”Vi behöver fler ingenjörer och vi behöver satsa för att möjliggöra för världsledande forskning.”

Läs även: Svensk kommun nobbar 2 000 jobb – orsaken elbrist [Dagens PS]