I Kina har en miljon människor redan akutvaccinerats mot covid-19. Det är statsägda läkemedelsgruppen Sinopharm som ligger bakom vaccinet – som formellt inte har testats färdigt ännu. 

annons
annons

Kina tävlar med resten av världen med att komma ut med ett covid-19 vaccin på marknaden. En handfull läkemedelsbolag i landet utför tester, men en miljon kineser har redan akutvaccinerats.

”Detta vaccin har givits till närmare en miljon människor akut, och än så länge har inte ett enda fall av allvarliga bieffekter uppdagats,” sa ordföranden för den statsägda läkemedelsgruppen Sinopharm, Liu Jingzhen, till kinesiska medier på onsdagen, uppger SvD.

”Världsledande”

Liu Jingzhen beskrev de kinesiska framstegen som ”världsledande”.

Allt medan vi rör oss närmare ett vaccin på världsmarknaden, så är det i nuläget enbart Kina och Ryssland som har vaccinerat sin medborgare – som går under benämningen vaccinkandidater.

Men det rör sig fortfarande om läkemedel – där varken verkan eller säkerheten ännu helt har fastställts, där vaccinet helt enkelt inte är färdigtestat.

Utsatta grupper

Enligt kinesiska myndigheter är det grupper som vårdpersonal, skolpersonal och anställda i mataffärer och kollektivtrafiken – personer med extra stor risk att exponeras för coronaviruset, som har akutvaccinerats.

Ytterligare ett kinesiskt läkemedelsbolag, det privatägda Sinovac Biotech, väntar på att vaccinet CoronaVac ska godkännas.

ANNONS
ANNONS

Exakt hur många av Kinas 1,4 miljarder invånare som har fått tag i något av de nya vaccinerna är oklart. Men landets tv-kanaler visade i veckan bilder på köande människor – utanför vårdmottagningar runt om landet, redo att vaccinera sig.

Läs mer: Kina pressar investerare – drar fördel av marknaden