Kanada tar bort sitt federala förbud mot sportspel på enskilda matcher. Det öppnar dörren för svenska spelbolag som väntas gynnas.

Den nya spellagen, som gick igenom under tisdagen, innebär att Kanadas provinser nu tillåter sportspel på enskilda matcher.

Öppnar dörren för svenska bolag

Det innebär nya möjligheter för svenska spelbolag.

”Det är väldigt intressant och ett steg i helt rätt riktning. Kanada är en betydande del av våra intäkter i kategorin ’rest of world’”, säger Gustaf Hagman, vd för svenska speloperatören Leo Vegas, till Di.

Han räknar med att marknaden är igång under första kvartalet nästa år.

Det nya reglerna ser även ut att gynna sportboksleverantören Kambi som levererar en sportbokslösning till operatörer, till exempel Unibet.

Kambi har gått ut med att Kanada kan bli en möjlig marknad framöver – som 2026 beräknas vara värd motsvarande drygt 21 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

”Det är klart att det är positivt för Kambi. Sedan är det svårt att i nuläget säga exakt hur mycket det ska ge på sista raden”, säger Marlon Värnik, analytiker på Pareto.

Vill ha koll på spelandet

Anledningen till att Kanada nu skrotar sportspelförbudet är att många kanadensare har lagt sina pengar på kriminella- och utländska sajter. I rena pengar rör det sig om 70 miljarder kronor som hamnar i fickorna på organiserad brottslighet och över 27 miljarder kronor som går till utländska sajter.

Småpotatis i sammanhanget går till reglerade kanadensiska bolag – 3,4 miljarder kronor, enligt Intresseorganisationen Canadian Gaming Association, CGA.

Läs mer: Budkaos i spelbolag – storägare ryter i från

 

 

ANNONS
ANNONS