Arbetsmarknaden är hetare än före pandemin. För varje uppsägning kommer tre nya jobb ut på marknaden. 

ANNONS

Trygghetsfonden TSL är en stiftelse som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, en mer eller mindre en privat arbetsförmedling för medlemmar i LO-förbunden. Enligt vd Caroline Söder kommer tre nya jobb ut på marknaden för varje uppsägning.

Lägsta siffran på tio år

Före pandemin var den siffran ungefär ett till ett. Antalet uppsagda som ansöker om omställningsstöd är det lägsta på tio år.

”Arbetsmarknaden är stark för majoriteten av arbetare på den privata marknaden. De branscher som drabbats hårt i pandemin är också de som nu återhämtar sig starkast”, säger Caroline Söder i ett pressmeddelande.

Att arbetsmarknaden återhämtar sig bättre än prognoserna beror på att det svenska samhället hållits relativt öppet under pandemin. Också de kraftfulla stödåtgärderna bidrar till den positiva utvecklingen.

Brist på arbetskraft

Det är inte enbart positiva tongångar från organisationen.

ANNONS
ANNONS

”Nu när restriktionerna i samhället avvecklas ser vi också att bristen på arbetskraft och kompetens ökar framför allt i tidigare hårt drabbade yrkesgrupper som kockar, restaurangpersonal och chaufförer”, säger Caroline Söder.

Många har bytt yrke

En av konsekvenserna av pandemin är ovanligt stora förflyttningar på arbetsmarknaden.

Av de som sagts upp har ungefär 40 procent helt bytt yrke. Runt 80 procent har fått ett lika eller mer kvalificerat jobb än tidigare.

Bäst återhämtar sig de branscher som drabbades hårdast av pandemin, hotell- och restaurang, transport och personaluthyrning med mellan 66 och 88 procent färre uppsagda än förra årets tre första kvartal.

Inom industrin har antalet anställda som beviljats omställningsstöd minskat med drygt 60 procent.

Risk för baksmälla

Till Skånska Dagbladet säger Caroline Söder det finns risk för baksmälla när företagsstöden upphör och de skatter som företagen fått anstånd med ska betalas.

ANNONS
ANNONS

De siffror som presenteras av TSL är inte heller helt rättvisande, eftersom de inte hanterar långtidsarbetslösa. Antalet långtidsarbetslösa har ökat i pandemins spår och ligger på just under 200 000.

”Jag ser på stort allvar på den tudelade arbetsmarknaden”, säger Caroline Söder.

Läs även: Kompetensbristen hotar bolagens tillväxt [Dagens PS]

Läs även: Ny satsning på jobb – notan 8 miljarder [Dagens PS]