Dagens PS

Visita: Återhämtning för hotell tar åratal

Visita hotell
Visita bedömer att det dröjer åratal innan svenska hotell återhämtar sig efter pandemin. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 nov. 2021Publicerad: 01 nov. 2021

Besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita bedömer att det dröjer åratal innan svenska hotell återhämtar sig efter pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att restriktionerna lyfts räknar Visita i en ny prognos att det dröjer åratal innan hotellbranschen är tillbaka på samma nivåer som före pandemin.

“Borttagandet av restriktionerna gör att näringen kan gå från kris till återstart men vägen tillbaka efter 19 månader av nästintill näringsförbud är lång och kommer ta tid”, säger Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita, i ett pressmeddelande.

Över 50 000 förlorade jobbet och omsättningen rasade för besöksnäringen under pandemikrisen där hotellbranschen uppges vara hårdare drabbad än restaurangnäringen.

Medan restaurangbranschen väntas vara tillbaka på banan redan under nästa år kommer det enligt Visita att dröja till slutet av 2023 eller början av 2024 innan hotellen är tillbaka i matchen.

Affärsgästerna borta och osäkerheten stor

“Affärsgästerna har minskat kraftigt under pandemin och det svåra är att avgöra hur stor andel av bortfallet som blir permanent. Osäkerheten gör det svårt att fullt ut anpassa verksamheten”, säger Thomas Jakobsson och konstaterar att hotellen även har betydligt tuffare att få tillbaka utländska än inhemska turister.

Det tar längre tid att återhämta det enorma tappet av utländsk turism, förklarar han.

Han efterlyser fler stimulanser för att få fart hotellaffärerna och anser att anstånden på skatten som många i besöksnäringen använt måste förlängas.

ANNONS

Den föreslagna återbetalningstiden på 15 månader är alldeles för snäv och riskerar att stjälpa återhämtningen, menar Visitas chefekonom.

“Återbetalningstiden måste förlängas för att undvika en våg av avveckling längre fram. Dessutom behövs stimulanser som sänkt moms och utvidgad sänkning av arbetsgivaravgiften för fler jobb och snabbare återhämtning”, säger Thomas Jakobsson.

Läs även: Svenska hotell blöder pengar igen: “Många har likviditetskris”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS