Dagens PS

Konkurserna i Norden lägre än före pandemin

Norden pandemin
Enligt ny statistik var antalet konkurser i Norden lägre under första halvåret 2021 än före pandemin. Med ett undantag. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 aug. 2021Publicerad: 26 aug. 2021

Enligt ny statistik var antalet konkurser i Norden lägre under första halvåret 2021 än före pandemin. Med ett undantag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige, Norge och Finland var konkurserna under första halvåret färre än innan pandemiutbrottet, men i Danmark ökade konkurserna med 6 procent jämfört med samma period 2019.

Det här konstaterar Enento Group (där svenska UC ingår) och Experian.

“Det vi ser just nu är en global återhämtningstrend, med ökande BNP i utvecklade länder under 2021. Uppåtgående aktiemarknader och bostadspriser, i kombination med stödprogram riktade åt mindre företag, driver konsumtion och ekonomisk tillväxt”.

“I Norden finns en liknande trend, men tillvägagångsätten för att hantera ekonomin skiljer sig något åt mellan de nordiska länderna. Vi har nu nått fram till en punkt där vi kan börja se vissa indikatorer på vilka ekonomiska strategier som fungerade och vilka som inte gjorde det, och det är intressant, kommenterar Jukka Ruuska, vd på Enento Group”, i ett pressmeddelande.

14-procentig minskning i Sverige

I Sverige gick konkurserna enligt statistiken ner med 14 procent under första halvan av 2021, jämfört med motsvarande tid 2019.

I Norge var minskningen mer markant med en nedgång av antalet konkurser på hela 32 procent, medan konkursminskningen i Finland blev mer försiktiga 3 procent.

I Danmark har konkurserna ökat med 6 procent mellan 2019 och 2021, och med 69 procent mellan 2020 och 2021, det vill säga under pågående pandemi.

ANNONS

När det gäller Sverige kan konkurserna stiga framöver, men det är svårt att i dagsläget sia om hur utvecklingen blir, menar Jukka Ruuska.

“Konkurserna kan komma att öka ytterligare längre fram om drabbade företag inte ökar sitt kassaflöde tillräckligt. Virusets deltavariant och en ökad inflation utgör andra hot mot den övergripande positiva bilden. En annan risk är att ekonomin blir överhettad”.

Läs även: Konkurser minskar – men osäker höst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS