Flyget lyfter och väntas få en stark comeback. ”Vi bedömer att det blir en kraftig återhämtning nu men från väldigt låga nivåer”.

Det säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare som sammanställt data från flygbranschens samarbetsorganisation IATA.

Siffrorna visar bland annat att flygbokningarna till Arlanda i juli och augusti ökar – och det med besked.

Bokningarna som gjordes i april och maj i år för juli och augusti har ökat med enorma 1 993 procent, drygt 42 000 bokningar gjordes under april och maj för juli och augusti, vilket kan jämföras med strax över 2 000 bokningar samma tid i fjol, under brinnande pandmi.

”Vi kan se att trycket på att resa är enormt. Vi har tjugofaldiga ökningar i bokningsläget”, säger Carl Bergkvist, skriver TT.

Långt kvar till normal nivå

Det ska understrykas att bokningsläget fortfarande har en lång bit var innan nivån är densamma som före pandemin, siffran ligger 70 procent under bokningsfrekvensen för samma period 2019.

Då gjordes nästan 140 000 bokningar under motsvarande period.

Så länge covid-smittan sprids kommer bokningsläget att vara lågt, men Carl Bergkvist är hoppfull och säker på att det blir ett uppsving succesivt i takt med att fler människor vaccinerar sig.

Det finns, säger han, ett uppdämt behov att resa igen efter restriktionerna i coronapandemin.

Osmart att lägga ner Bromma flygplats

Han tror att flyget gör comeback och får luft under vingarna igen snabbare än många räknat med.

ANNONS
ANNONS

”Föreställningen att pandemin gjort att man kan snabbavveckla viktig flygkapacitet, exempelvis genom att stänga Bromma flygplats, är felaktig. Vår prognos visar att det första viktiga steget i återhämtningen sker redan här och nu och den flygkapacitet som finns tillgänglig kommer sakta men säkert tas i bruk igen”, säger Carl Bergkvist i ett pressmeddelande.

”Vi ser att det vänder upp riktigt snabbt nu.”

Läs även: SAS ökar trafiken rejält i maj [DagensPS.se] »