BMW avslöjar nu summan de investerat i svenska bilbatteriföretaget Northvolt. Totalt har det tyska bilföretaget gått in med runt 650 miljoner i företaget, som ska tillverka batterier till elbilar. Nyligen börjades bygget av företagets fabrik i Skellefteå. 

När det förra året blev klart att Northvolt skulle etablera ett laboratorium i Västerås fick de investeringar från en rad håll. I år blev det klart att Volkswagen går in som största investerare från personbilsbranschen, men även BMW har gjort betydande investeringar.

Nu avslöjar BMW-koncernens batteriteknikchef Andreas Raith hur stor denna summa är:

”Vi gick in med ungefär 50 miljoner euro”, säger han till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Detta syftar på den andra investeringsrundan i juni i år, då Northvolt samlade in kapital för att kunna starta bygget av sin fabrik i Skellefteå. Innan dess hade BMW gått in med ungefär 100 miljoner. Totalt handlar det alltså om runt 650 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

”Jag är positiv och det känns lovvärt. Northvolt har en tuff och ambitiös plan som de än så länge håller”, säger Andreas Raith till tidningen.

SVT skriver att bygget av fabriken i Skellefteå började i höstas och målet är att den ska stå klar 2021.

”År 2023 kan vi köpa batterier. Det blir i så fall från Skellefteåfabriken. Det är inga beslut fattade, men vi tror starkt på Northvolt”, säger BMW:s Andreas Raith till DN.