Regeringen kan inte hjälpa konkurshotade Skavsta flygplats, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Skavsta flygplats är bara veckor från konkurs, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Anledningen är pandemin, som drabbat flygbranschen som helhet med kraftigt fallande intäkter. Skavsta flygplats behöver nu pengar för att hålla sig vid liv.

De pengarna kommer inte att komma från regeringen, framgår i en intervju som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gjort med Dagens Nyheter.

”Regeringens ambition är att säkerställa samhällsviktiga transporter. Däremot huruvida man ska ha charterflygplatser för turisttrafik och liknande, det får ju bli en kommunal och regional fråga”, säger Tomas Eneroth (S) till DN.

För nära Stockholm för stöd

EU-regler stoppar eventuella möjligheter till direktstöd till konkurshotade Skavsta flygplats från regeringen, menar Eneroth.

”Skavsta är ju en privatägd flygplats som under lång tid gått med betydande överskott. Den ligger också inom tvåtimmarsradien från Stockholm, och det gör att vi enligt EU:s regelverk inte har möjlighet att kunna ge stöd till Skavsta. Däremot kan kommunen, som också äger en del, använda en del av de resurser som de fått i statsbidrag.”

”Jag förväntar mig att ägarna där tar sitt ansvar för flygplatsen på samma sätt som de har tagit ut resultat under lång tid”, säger Tomas Eneroth.

Västerås och Bromma också hotade

Även Västerås flygplats och Bromma flygplats riskerar att läggas ner, enligt DN-artikeln. Västerås flygplats framtid ska avgöras genom en folkomröstning 21 mars.

ANNONS
ANNONS

Bromma flygplats ägare, statliga Swedavia som också driver bland annat Arlanda, har sagt att det inte längre kommer att vara lönsamt att driva flygplatsen efter coronapandemin.

”Vår samlade bedömning är att det inte är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare under dagens omständigheter. Det är en totalt ny situation som flygbranschen befinner sig i. Många av våra flygplatser saknar mer eller mindre trafik helt och hållet”, sa Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia till DN i september.

Läs mer: Skavsta flygplats nära konkurs – Dagens PS