Cyberangreppen mot svenska bolag har ökat kraftigt under pandemin. ”Hittills i år är vi uppe i över 100”, säger it-säkerhetsexperten Marcus Murray.

ANNONS

Han är grundare av Truesec som är störst i Sverige på it-forensiska utredningar.

Enligt Marcus Murray har antalet attacker riktade mot system för fjärranslutning ökar kraftigt.

”Vi gjorde omkring 30–40 komplexa it-incidentutredningar förra året. Hittills i år är vi uppe i över 100”, säger han till Di.

Attacker mot sjukhus

Han säger att de flesta av attackerna har ”svensk anknytning” och att hackarna riktar in sig på till exempel sjukhus och företag som håller på med vaccin.

”De vet att de är sårbara och inte har råd att få rubriker om säkerhetsbrister”, klargör Marcus Murray och förklarar att de som drabbas därmed är mer villiga att betala hackarna.

ANNONS
ANNONS

Pengar är inte så lätt att stjäla längre menar han, men företagens rykte – som står på spel genom eventuella felplacerade rubriker – är betydligt lättare att kräva ut pengar för att skona.

Även antalet ”malware”, skadliga koder, där budkapet kan handla om ”nya vaccin” ökar tillsammans med statssponsrade attacker – där det handlar om att komma över information.

Ryssland och Kina

Ryssland har på sistone fått sällskap av Kina – dit många av attackerna kan härledas.

Ofta blundar staterna för vad som sker inom sina egna länder, menar Marcus Murray.

”Vi vet att Ryssland skyddar kriminella grupper genom att vara passiva.”

Han säger vidare att det är ett problem att Sverige enbart skyddar företag som omfattas av säkerhetsskyddslagen, alla andra företag får klara sig på egen hand.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt ifrågasätter han hur Ryssland och Kina kunnat utvecklas på vissa områden så snabbt.

”Man kan till exempel fråga sig hur Kina kan ha blivit så bra på elbilar från ingenstans och hur Ryssland kunde vara så snabba med vaccin? Men det går bara att gissa hur det gått till.”

Läs även: Experten: Brottslingar redo att slå till mot coronavaccin [Dagens PS]