Sjunkande reklamintäkter och ansträngd ekonomi tvingar nu Metas vd Mark Zuckerberg till den första och största budgetnedskärningen i bolagets artonåriga historia, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS

Det var under en frågestund för anställda under torsdagen som mediajätten Metas vd Mark Zuckerberg avslöjade att bolaget för första gången sedan starten 2004 kommer att genomgå en omfattande omorganisation.

”Under företagets första arton år växte vi i princip varje år, och på senare tid har våra intäkter varit oförändrade och gått ned för första gången”, sade Zuckerberg till sina anställda.

Det uttalandet resulterade i att bolagets aktie föll med 3,7 procent under eftermiddagen, vilket ger ett totalt tapp på 60 procent hittills i år.

”Jag hade hoppats att ekonomin skulle ha stabiliserats tydligare vid det här laget. Men vad vi ser verkar det ännu inte som det har gjort det, så vi vill planera något konservativt”, sade Zuckerberg.

Metas glansdagar över

Dessa förändringar kommer utöver ett anställningsstopp generera i en begränsad budget för samtliga team i bolaget, förflyttning av befintlig personal och i sämsta fall uppsägningar.

Det indikerar att Metas glansdagar med rekordsnabb tillväxt nu är över och att konkurrensen om användarnas uppmärksamhet har hårdnat. Något som märkts av även tidigare i år.

I juli i år flaggade Zuckerberg för att antalet anställda på Meta skulle bantas ned och att team skulle komma att krympas. Det bekräftades under gårdagen då han tillkännagav att bolaget kommer att vara ”något mindre” nästa år.

ANNONS
ANNONS

Tidigare i år har bolaget även bett sina anställda att se över sina utgifter och omkostnader, bland annat inom marknadsföring. Man har även lagt en klocka med dubbla kameror på is, som var tänkt att konkurrera med Apple Watch, skriver Bloomberg.

Läs även: Sänkt Apple-betyg utlöser ras i techaktier [Dagens PS]

Läs även: Mörk börsdag för flera stora fastighetsbolag [Dagens PS]