Dagens PS

Zuckerbergs Meta skär ner – omfattande omorganisation

Meta
Metas vd Mark Zuckerberg skär ned på personal och kostnader för första gången sedan 2004. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 mars 2024Publicerad: 30 sep. 2022

Sjunkande reklamintäkter och ansträngd ekonomi tvingar nu Metas vd Mark Zuckerberg till den första och största budgetnedskärningen i bolagets artonåriga historia, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under en frågestund för anställda under torsdagen som mediajätten Metas vd Mark Zuckerberg avslöjade att bolaget för första gången sedan starten 2004 kommer att genomgå en omfattande omorganisation.

“Under företagets första arton år växte vi i princip varje år, och på senare tid har våra intäkter varit oförändrade och gått ned för första gången”, sade Zuckerberg till sina anställda.

Det uttalandet resulterade i att bolagets aktie föll med 3,7 procent under eftermiddagen, vilket ger ett totalt tapp på 60 procent hittills i år.

“Jag hade hoppats att ekonomin skulle ha stabiliserats tydligare vid det här laget. Men vad vi ser verkar det ännu inte som det har gjort det, så vi vill planera något konservativt”, sade Zuckerberg.

Metas glansdagar över

Dessa förändringar kommer utöver ett anställningsstopp generera i en begränsad budget för samtliga team i bolaget, förflyttning av befintlig personal och i sämsta fall uppsägningar.

Det indikerar att Metas glansdagar med rekordsnabb tillväxt nu är över och att konkurrensen om användarnas uppmärksamhet har hårdnat. Något som märkts av även tidigare i år.

I juli i år flaggade Zuckerberg för att antalet anställda på Meta skulle bantas ned och att team skulle komma att krympas. Det bekräftades under gårdagen då han tillkännagav att bolaget kommer att vara “något mindre” nästa år.

ANNONS

Tidigare i år har bolaget även bett sina anställda att se över sina utgifter och omkostnader, bland annat inom marknadsföring. Man har även lagt en klocka med dubbla kameror på is, som var tänkt att konkurrera med Apple Watch, skriver Bloomberg.

Läs även: Sänkt Apple-betyg utlöser ras i techaktier

Läs även: Mörk börsdag för flera stora fastighetsbolag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS