Dagens PS

Walmart storsatsar på lastbilsförare - höjer ingångslönerna

Walmart
I ett försök att locka fler förare till transportbranschen höjer Walmart lönerna. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022

I en tid då det råder akut brist på kvalificerade lastbilsförare lockar amerikanska Walmart nu sina 12 000 lastbilschaufförer med kraftigt höjda ingångslöner, skriver Reuters. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som branschledande inom detaljhandeln tar amerikanska Walmart nu krafttag för att locka fler kvalificerade förare till sig. Detta sedan bristen på förare i förlängningen hotar både leveranser, utbud och onlineförsäljning. Något som man hoppas kunna råda bot på med saltade ingångslöner på 110 000 dollar per år och ett internt omskolningsprogram, skriver Reuters.

“Vi är stolta över att tillkännage lönehöjningar för att säkerställa att Walmart förblir ett av de bästa företagen i världen att köra för”, säger Karisa Sprague, HR-ansvarig på Walmart.

Brist på förare

Att det just nu råder brist på erfarna förare i transportbranschen kan enligt enligt myndigheter och industritjänstemän härledas till bland annat obekväma arbetstider och covid-19 då konsumenternas efterfrågan på allt från mat till möbler sköt i höjden, vilket tog transportbranschen på sängen.

Det lämnar företag som Walmart och konkurrenten Amazon i ett läge där man nu behöver uppmuntra sina anställda att omskola sig till chaufförer för att kunna säkra leveranskedjorna och onlineverksamheten, även om de pandemidrivna köpen kan ha nått sin kulmen, skriver Reuters.

Högst ersättning i landet

När Walmarts förarlöner nu går upp till 110 000 dollar per år, sker det i ett läge då företagets förare redan anses vara bland de högst avlönade i landet, skriver Reuters.

En siffra som kan ställas mot medianlönen bland amerikanska lastbilsförare på omkring 47 130 dollar, vars inkomster allt jämt släpar efter, skriver Reuters.

ANNONS

Satsningen innefattar också ett internt utbildningsprogram på 12 veckor för lastbilstransporter som gör det möjligt för företagets anställda att ta sitt kommersiella körkort och bli fullfjädrade Walmartförare.

Under förra året anställde Walmart 4 500 lastbilschaufförer. Nu är planen att utbilda ytterligare 400-800 förare så att leveranserna fortsatt kan säkras till mer än 5 300 amerikanska Walmart och Sam’s Club-butiker, skriver Reuters.

Läs även: Ericsson stryper all verksamhet i Ryssland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS