Nu riktar även storägarna i AB Volvo kritik mot styrelsens bonusutdelningar. ”Styrelsen har försökt agera inom sitt ansvarsområde, men den här gången blev det fel”, säger AMF:s aktiechef Anders Oscarsson.

ANNONS

Som Dagens PS berättat så har kritiken haglat mot AB Volvos styrelses agerande i bonusfrågan.

Kritik från storägarna

Nu kommer även kritiken från storägarna, med bland annat pensionsbolaget AMF, som är femte största ägare i AB Volvo.

”Det är upp till styrelsen att fatta de rätta besluten, men ibland blir det inte rätt och det blev det väl inte i det här fallet”, säger AMF:s aktiechef Anders Oscarsson,  som sitter i AB Volvos valberedning, till Di.

Han tror inte att styrelsen kommer att ändra på sitt beslut, och trycker samtidigt på att det är en styrelsefråga, snarare än en ägarefråga.

”Jag har svårt att se att att man går och tar tillbaka det retroaktivt när utfallet nu är klart”, säger Anders Oscarsson.

ANNONS
ANNONS

Även från pensionsjätten Alecta, som är fjärde största ägare och sitter i valberedningen, kommer kritik mot  AB Volvo.

Brister i kommunikationen

Här kommer kritiken mot hanteringen och kommunikationen kring bonusfrågan.

”Samtidigt måste det ses i ljuset av vad styrelseordföranden uppfattas ha sagt om bonusar 2020 och att företaget tagit emot permitteringsstöd, samt hur de ändrade kriterierna för bonus kan påverka allmänhetens förtroende både för företagets ledning och för näringslivet i stort”, säger Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta och sammanfattar:

”Det borde styrelsen beaktat i samband med att beslutet togs, och kommunicerat mer transparent. Det har varit ett extraordinärt år för hela samhället, och då behövs extra hög grad av lyhördhet.”

Läs mer: Hån mot småföretag – Volvo-vd får 21 Mkr i bonus

ANNONS
ANNONS