Dagens PS

Volvo tar in rekordstor order av elektriska lastbilar

volvo lastvagnar
Volvo ska leverera 1000 elektriska lastilar till det globala företaget Holcim de kommande åren (Foto: Volvo).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

Volvo Lastvagnar har tagit in sin största order någonsin på ellastbilar och det är den globala leverantören Holcim som står för beställningen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volvo Lastvagnar har tagit hem en stororder på elektriska lastbilar – totalt 1000 stycken. Det rapporterar TT.

Beställningen är gjord av schweiziska Holcim, som är en av världens största leverantörer av byggmaterial.

Lastbilarna – av modellerna Volvo FH och Volvo FM – kommer att levereras till bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Schweiz under det fjärde kvartalet 2023 och därefter under hela nästa år. Lastbilarna kommer att levereras fram till och med år 2030.

Detta är den hittills största affären för kommersiella ellastbilar för Volvo, skriver bolagsledningen i ett pressmeddelande. Den är också resultatet av ett bredare samarbete mellan Holcim och Volvokoncernen.

“Långsiktigt samarbete och ett starkt engagemang för att verkligen vilja göra skillnad är avgörande för att uppnå stora CO2-minskningar. Jag är väldigt stolt över det samarbete vi har med Holcim och de resultat vi uppnår tillsammans” säger Martin Lundstedt, VD och koncernchef AB Volvo.

“Övergången till nettonollutsläpp kräver djupgående samarbeten genom hela värdekedjan. Vi är glada över att samarbeta med Volvo för att minska koldioxidutsläppen i vår europeiska verksamhet genom eldrivna fordonsflottor. Därigenom kommer vi närmare vårt mål att 30 procent av våra tunga lastbilar ska ha nollutsläpp år 2030”, säger Jan Jenisch, ordförande och VD för Holcim.

Upp till 50 000 ton CO2 ska kunna sparas varje år genom att man ersätter 1 000 befintliga Volvo FH diesellastbilar med eldrivna Volvo FH som använder grön el.

Läs även: Volvo får jätteorder på elbussar i Kanada

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS