Efter att ha misslyckats med att säkra finansiering upphör Virgin Orbit med sin verksamhet och nästan all personal kommer sägas upp.

ANNONS

Virgin Orbit har utvecklat ett system som använder ett modifierat 747-jetplan för att sätta ut satelliter i rymden genom att mitt under flygningen avfyra en raket från under en av flygplanets vingar, det skriver CNBC.

Misslyckade uppskjutningar

Bolagets senaste uppdrag misslyckades och fick problem med uppskjutningen av raketen som gjorde att den inte nådde sin omloppsbana utan i stället kraschade i havet.

Sedan 2020 har Virgin Orbit avfyrat sex raketer, varav fyra har lyckats och två har misslyckats. I månader har bolaget letat nya fonder och majoritetsägaren Richard Branson vill inte finansiera bolaget mer.

Meddelade att verksamheten upphör

Virgin Orbits vd, Dan Hart, meddelade på torsdagseftermiddagen bolagets anställda att verksamheten upphör ”för överskådlig framtid”, och att nästan alla kommer sägas upp.

Enligt en ljudupptagning från personalmötet som CNBC fått ta del av sade Dan Hart att de tyvärr inte har kunnat säkra finansieringen för att ge bolaget en tydlig väg.

Han sade vidare att de inte har något annat val än att omedelbart genomföra extremt smärtsamma förändringar och att det här troligen är det svåraste han gjort.

Nästan 90 procent sägs upp

Enligt vd:n kommer hela 90 procent av personalstyrkan sägas upp, det innebär att alla utom 100 tjänster ska bort. Enligt en anmälan ska 675 tjänster sägas upp, vilket motsvarar cirka 85 procent av personalen.

”Det här företaget, det här teamet, alla ni, betyder oerhört mycket för mig. Och jag har inte och kommer inte att sluta stödja er, oavsett om ni är här på resan eller om ni är någon annanstans”, sade Dan Hart, skriver CNBC.

Efter tillkännagivandet föll aktien

Han sade att Virgin Orbit kommer ge alla anställda ett kontant avgångsvederlag, förlängning av förmåner och stöd att hitta nya jobb.

ANNONS
ANNONS

På torsdagen såldes mer än 40 procent av Virgin Orbits aktier efter tillkännagivandet och aktien stängde på 34 cent, cirka 3,50 kronor. Sedan början av året har aktien fallit 82 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Virgin Orbit kraschlandar – skickar hem personalen [Dagens PS]