Dagens PS

Vd-löner river upp känslor – tjänar 196 gånger mer

Elon Musk, Vd för Tesla.
Elon Musk får nu ny rekordlön trots amerikanernas missnöje. (Foto: TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Enligt en ny opinionsundersökning anser två tredjedelar av amerikanerna att företag gör ett dåligt jobb med att minska lönegapet mellan vd och anställda. En utveckling som rimmar mycket illa med Elon Musks nya lön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resultaten från opinionsundersökningen som genomförts av Gallup och Bentley University har ännu inte officiellt släppts enligt Fortune, men visar på att löneskillnader är ett stort problem för många amerikaner.

Något som ställer till det för Musks rekordlön på 56 miljarder dollar, som inte kunde annat än komma som en chock för många och förstärker debatten kring ojämlikhet och överdrivna vd-löner.

Särskilt då Elon Musk nu hävdar att minst sex avskedade anställda från X fått för mycket betalt och krävt dem på pengar tillbaka.

Starka reaktioner

Under 2023 tjänade den genomsnittliga vdn för ett S&P 500-företag, exempelvis Musks Tesla, hela 196 gånger mer än sina anställda enligt opinionsundersökningen.

År 2022 låg siffran på 185 gånger.

“Instinktivt känns det inte rättvist. Hur kan en vd tjäna 196 gånger mer än den genomsnittliga arbetaren?”, säger Cynthia Clark, professor vid Bentley University.

Även andra höjer på ögonbrynen.

ANNONS

“Vd-löner är en skandal. Det är fruktansvärt. Och det underminerar kraftigt förtroendet för våra institutioner”, säger Nell Minow, vice ordförande för ValueEdge Advisors.

ANNONS

Senaste nytt

Demokrater och republikaner överens

Samtidigt anser bara 13 procent av deltagarna i undersökningen att företag gör ett rättvist jobb med att hålla vd-löner under kontroll.

Frågan lyfts nu under kongressen i Washington och har lett till en nytt lagförslag.

Lagförslaget innebär att skatterna kan höjas för företag som betalar sin vd mer än 50 gånger medianlönen är för sina anställda och är tänkt att återspegla de problem som opinionsundersökningar tidigare diskuterat.

Förslaget får överväldigande stöd från både republikaner och demokrater.

Möter mothåll

Men Sarah Anderson, direktör för Global Economy Project vid Institute for Policy Studies tror att den typen av lagstiftning har kört fast.

ANNONS

Hon menar att så länge företagslobbyister fortsätter att argumentera för att vd:ar är nästan ensamt ansvariga för aktieägarvärde för stora företag, så kan det bli svårt att få igenom.

“Det säger mycket om vilka som verkligen har en stark röst i Washington. Dessa företagslobbygrupper som fortfarande driver den föråldrade idén har fortfarande mycket att säga till om”, tillägger hon.

Läs även: Teslas aktieägare: Ja till Musks lönepaket. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS