Vd-bonusar steg förra året samtidigt som chefernas löneökningar var rekordlåga. Det visar färska siffror.

ANNONS

Det är lönekartläggningsfirman Novare Pay Consulting som står bakom siffrorna.

De visar att vd:arnas baslöner visade rekordlåga löneökningar under förra året med tre procent.

Medianlönen blev därmed 4,1 miljoner kronor för börs­vd:ar som var anställda under 2019 och 2020.

Rörliga löner steg

Samtidigt steg emellertid de rörliga lönerna – där totalersättningen, baslön tillsammans med bonusar, ökade med fyra procent till 6,4 Mkr i medianvärde.

”Man kan tolka de låga bas­löneökningarna som ett för­sök att agera ansvarsfullt när krisen var ett faktum, däre­mot har totalersättningen ökat med fyra procent vilket innebär att en hel del incita­mentsprogram har gett utfall”, säger Erika Andersson, vd på Novare Pay Consulting, till Di och förklarar: 

ANNONS
ANNONS

”Det beror på att både börsen och ekonomin i många före­tag återhämtade sig under året.”

Kvinnor halkar efter

Samtidigt halkar kvinnor efter i undersökningen. Kvinnliga vd:ar håller sig fortfarande till mindre bolag och har sämre löner än män. Kvinnor utgör fortfarande enbart 12,3 procent av samtliga vd:ar på Stockholmsbörsen och deras lön hela 43 procent lägre sett till totalersättningen, enligt Erika Andersson.

”Vad ska man säga, andelen kvinnor på vd-­posten har ökat under dessa sex år som vi har gjort undersökningen men den speglar fortfarande inte samhället i stort och speciellt inte i större företag. Att löne­skillnaden ökar är också pro­ blematiskt. Det är en fråga som tyvärr pressats undan i pandemin och som måste upp på agendan igen.”

Läs mer: 8 av 10 leverantörer sågar bonusar: ”Upprörda känslor”

 

ANNONS
ANNONS