Det finns en stor risk att EU-samarbetet om vaccin spricker. Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, som tycker att Sverige ska jobba genom EU för att förhindra att krisen eskalerar.

ANNONS

”Jag har väldigt svårt att se att Sverige skulle tjäna på att det här bryts sönder. Jag tycker att vi ska ägna vår kraft åt att den här konflikten inte eskalerar till ett mer omfattande handelskrig”, säger Jan-Olof Jacke till Di.

Sågar V och SD

Han sågar samtidigt Vänsterpartiet och Sverigedemokraternas förslag om att Sverige borde bli självförsörjande på vaccin, eftersom det skulle bli ”oerhört dyrt”.

Istället måste EU, enligt Jan-Olof Jacke, jobba tillsammans med andra länder för att minska alla typer av handelsrestriktioner.

”Annars kommer den här pandemin att leva med oss längre än nödvändigt. Jag skulle vara förvånad om vi inte hade konsekvenser kvar 2022.”

Bör fortsätta ta emot vaccin 

Trots att allt fler länder pausar Astra Zenecas vaccin av säkerhetsskäl, samtidigt som norska läkemedelsverket rapporterade om en vårdanställd som avlidit efter att ha fått vaccinet, så tycker Jan-Olof Jacke att EU ska fortsätta ta emot vaccinet.

”Jag tycker inte vi ska bidra till att eskalera den här situationen”, säger han och klargör:

”Det slår tillbaka med kraft och det slår tillbaka snabbt när någon spelare sätter in exportrestriktioner och andra svarar med samma mynt.”

Läs mer: Vaccineringen: Blodproppar oroar i Norge

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Vårdare död i blodpropp – hade fått Astra-vaccin