Förra veckan anmäldes nästan 148 000 fall av vård av barn (vab). Det är 75 procent fler än samma vecka i fjol. ”Man har en större försiktighet nu”, säger Försäkringskassans familje-ekonomiska talesperson Niklas Löfgren.

ANNONS

Tidningen Chef publicerar statistiken, som visar att 147 986 fall av vab anmäldes vecka 37. Samma vecka förra året anmäldes 84 519 fall.

Även de två veckorna innan var antalet vab-fall betydligt högre än under 2019. En topp bland antalet vab-fall nåddes andra veckan i mars, då 192 000 dagar rapporterades in. Det var 79 000 fler än samma vecka förra året.

Bra att skapa policy på företaget

”Vi tror inte att barnen är mycket sjukare i år än andra år, utan snarare att man har en större försiktighet nu. Vi har även en lägre toleransnivå i år på förskola och skola av förklarliga skäl”, säger Försäkringskassans familje-ekonomiska talesperson Niklas Löfgren till Chef.

Han lägger till att det är viktigt för chefer att klargöra vad som gäller på företaget, till exempel om de anställda är tillåtna att jobba hemifrån när deras barn är sjuka.

ANNONS
ANNONS

”Det är viktigt i sådana här tider att man har en bra kommunikation mellan arbetsgivare och medarbetare. Om man har anställda med barn är det troligt att de kommer att vabba under hösten och då är det viktigt att klargöra förväntningar”, säger han.