Dagens PS

Vabbandet nästan fördubblat på ett år

vabba
Kostnaden för vab mellan mitten av mars och mitten av april var 1,3 miljarder kronor. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 maj 2020Publicerad: 12 maj 2020

Nästan dubbelt så många föräldrar har anmält vabbande under våren 2020 jämfört med fjolåret. Försäkringskassans nya regler i kombination med coronaviruset har även gjort att kostnaden för utbetalningarna har stegrat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mellan 11 mars och 10 april har antalet ansökningar för vård av barn (vab) ökat med 41 procent. Detta säger säger Alexandra Wallin, försäkringsdirektör för barn och familj på Försäkringskassan till DN.

Även kostnaden från Försäkringskassad kopplade till vab har nästan fördubblats; från 683 miljoner kronor 2019 till 1,3 miljarder i år.

“Det är en väldigt stor ökning som kan kopplas till coronapandemin. Ökningen började vecka 12 och vi ser ju att det är efter sportlovet när det blev diskussioner i samhället om pandemin”, säger Alexandra Wallin till DN.

De nya reglerna rörande vård av barn som infördes i april innebär att föräldrar kan få vab-pengar även om inte barnet i sjukt, i det fall förskolan har stängt ner på grund av coronaviruset.

“Man behöver inte skicka in något intyg på att skolan är stängd men vi kan ju kontrollera det om vi får en sådan ansökan”, säger Alexandra Wallin.

Reglerna som gäller till sista september innebär också att Försäkringskassan slopat krav på intyg om barnet varit sjukt längre än sju dagar.

Efter den tydliga ökningen till mitten av april har vab-anmälningarna minskat något, säger Alexandra Wallin till DN.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS