Om några år men tidigast 2025 kan Bromma flygplats rivas, enligt regeringens utredare, vilket infrastrukturminister Tomas Eneroth välkomnar.

ANNONS

Före lunch startade en presskonferens med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om framtiden för flygplatsen.

Utredaren Magnus Persson föreslår enligt Di-TV att regeringen går till riksdagen för att ändra den statliga flygplatsoperatören Swedavias uppdrag, så att Bromma flygplats kan avvecklas, vilket infrastrukturminister Tomas Eneroth deklarerar att han ser fram mot.

Enligt regeringens utredare Magnus Persson är det ingen direkt brådska att stänga flygplatsen, själva avvecklingen bör ta tre till fem år men inget konkret hinder finns för att bomma igen flygplatsen, anser han.

Utredaren: Arlanda kan ta över trafiken

”Någon gång 2025 och 2027 är Brommas engagemang i Bromma avvecklade”, enligt utredaren som inte haft i uppdrag men ändå tittat på hur en stängning påverkar kapaciteten på Arlanda.

Hans slutsats är att Arlanda har kapacitet att ta över flygtrafiken från Bromma.

Det här, att Arlanda ska ta över Bromma flygplats trafik, har flera borgerliga partier opponerat sig mot. De vill ha kvar Bromma flygplats.

”Regeringen ser möjligheten att avveckla Bromma och vi har nu ett faktabaserat underlag för att diskutera det”, är Tomas Eneroths besked, som ”hoppas på en bred uppslutning” kring avvecklingen.

ANNONS
ANNONS

MP vill bygga bostäder där flygplatsen ligger i dag, men enligt utredaren Magnus Persson drar notan för ett sådant projekt i väg med ”tresiffriga hundramiljonbelopp” och kan till och med hamna på ” två eller tre miljarder”, rapporterar Di-TV.

Läs även: Per Bolund tagen i örat för beslut om Bromma flygplats [Dagens PS]

Läs mer: SAS legendariske vd: ”Måste utgå från kunden” [Dagens PS]