Utländska investerare lägger stora summor på svenska industrifastigheter som terminaler och lager. I år har sektorn hittills genererat 30 miljarder kronor.

ANNONS

En ny rapport av förvaltningsbolaget Newsec visar att svenska industrifastigheter är populära hos utländska investerare.

”Det är ett segment som går väldigt starkt nu. Det ändrade konsumentbeteendet driver förändring och därmed behovet av moderna logistikfastigheter”, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, till Di.

30 miljarder 

Hittills i år uppgår sektorn med logistikfastigheter där lager ingår till 30 miljarder kronor i Sverige, vilket är en åttondel av hela fastighetsmarknaden.

Max Barclay förklarar att det till stor del rör sig om utländska investerare som satsar sina pengar, de står för 61 procent av volymen hittills i år.

Bland företagen finns tyska DWS och kanadensiska Bentall Green Oak, och det är den ökande digitaliseringen och e-handeln som står bakom utvecklingen, vilket också leder till stigande priser.

Stabilitet lockar

Sveriges och Nordens politiska stabilitet och ekonomiska tillväxt drar utländska investerare till sig, samtidigt som de låga räntorna hjälper till, förklarar Max Barclay.

Och det finns stora pengar att tjäna inom sektorn.

”Avkastningen på de mest attraktiva logistikfastigheterna ligger kring 3,5 procent, vilket är rekordhöga prisnivåer”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Så länge räntorna behålls låga så kommer investerare fortsätta att investera i fastigheterna.

”Det finns mycket pengar i det finansiella systemet som söker avkastning.”

Läs även: Fastighetsmarknaden superhet – nytt rekordår [Dagens PS]