Utgifterna skenar: Räntan knäcker pensionärer

Uppdaterad: 14 sep. 2023Publicerad: 14 sep. 2023
pensionärer
Smärtgränsen är nådd för vad svenska pensionärer klarar av i utgiftsökningar, anser Länsförsäkringar. (Foto: TT)

Räntan är största boven när svenska pensionärer nu fått extremt ökade kostnader med flera tusenlappar – smärtgränsen är nådd, anser Länsförsäkringar.

ANNONS
ANNONS

“Den stora bulken av kostnaderna utgörs av livsmedel men det är räntorna som bidrar mest till kostnadsökningarna”, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Expressen skriver att antalet mål hos Kronofogden ökar och att den största ökningen märks i åldersgruppen 65 år och äldre.

“De har inte råd att betala sina räkningar”, säger Trifa Chireh till tidningen.

Pensionärernas utgifter för mat, el och övriga hushållskostnader väntas i år öka med nästan 3 500 kronor jämfört med 2021.

Jämfört med fjolåret är kostnadsökningen, enligt Länsförsäkringars uträkning, 1 891 kronor till 14 065 kronor.

Om pensionärshushållet dessutom har bil ökar kostnaden, enligt kalkylen, till 16 985 kronor.

103 procent av inkomsten ryker för pensionärer

En ensam genomsnittlig svensk pensionär spenderar i år, enligt Länsförsäkringar, 103 procent av sin pension på boendekostnader, mat, hushållsutgifter och el.

Utgiftsökningen i exemplet är 12 procentenheter jömfört med förra året, och jämfört med 2021 handlar det om ökade kostnader för singelpensionären med 20 procentenheter.

Ett pensionärspar lägger samtidigt 75 procent av den disponibla inkomsten på boende, mat, el och andra hushållsutgifter.

Ökningen i det fallet är 18 procentenheter jämfört med 2021.

ANNONS
ANNONS

Ekonomen: Regeringen blundar

“Det här verkar inte regeringen ta hänsyn till i årets höstbudget med förslaget om sänkta skatter då kostnaderna har ökat med nästan 2 000 kronor i månaden för pensioner”, säger Trifa Chireh på Länsförsäkringar i pressmeddelandet och tycker att skattelättnaden på 283 kronor i månaden är en blygsam hjälp i sammanhanget med tanke på det ok som svenska pensionärer nu får bära på i krisen.

Även om bördan blir något mindre för pensionärerna nästa år, förutsatt att räntorna sänks, är pressen på de äldre fortfarande högre än både under 2021 och 2022.

Det senaste året är kostnadsmällen bara mat för genomsnittspensionären 22 procent, framgår det.

Trifa Chireh har svårt att se att pensionärerna ska klara mer, deras motståndskraft för nya utgifter är nådd och många lever redan på marginalen, säger hon.

Läs även: Larmet: Inte ens hälften av lönen i pension Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS