Dagens PS

USA:s fabriker bromsar in – arbetare lämnar jobbet

USA:s arbetare
USA:s arbetare lämnar jobben och tillverkarna oroas över lockdowns i Kina. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

USA:s fabriker bromsar in till den långsammaste takten på 1,5 år. Arbetare slutar sina jobb, samtidigt som tillverkarna oroas över störda leveranskedjor på grund av Kinas lockdowns. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffrorna för USA:s fabriksaktivitet sjönk i april, till den lägsta nivån på 1,5 år, sedan september 2020, rapporterar Reuters.

Arbetare slutar sina jobb i USA

Minskningen beror på att många amerikanska arbetare slutare sina jobb, samtidigt som tillverkarna oroas över utbudet som hotas på grund av störda leveranskedjor genom Kinas nolltoleranspolicy för covid-19.

Timothy Fiore, på The Institute for Supply Management’s (ISM), som ligger bakom de senaste siffrorna, uppgav på måndagen att utbrott av coronavirus utomlands “skapar en kortsiktig motvind för den amerikanska tillverkningsgemenskapen” och att tillverkare oroar sig “för sina asiatiska partners förmåga att leverera under sommarmånaderna.”

Svårt att nyanställa

Allt fler amerikanska fabriker uppger att det är svårare att behålla sina arbetare. Tillverkare rapporterade generellt högre andel avhopp i april, jämfört med föregående månader, med allt färre som uppgav att det hade skett en förbättring när det gäller att nyanställa. Drygt en tredjedel av tillverkarna uttryckte svårigheter att tillsätta tjänster, upp från 28 procent i mars.

Den nedtrappningen ser ut att öka framöver.

“Vi förväntar oss en något långsammare takt av månatlig sysselsättningstillväxt under de kommande månaderna eftersom bristen på tillgänglig arbetskraft begränsar anställningen”, uppger Veronica Clark, ekonom på Citigroup i New York.

ANNONS

Läs även: Ras i Kinas fabriker för andra månaden i rad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS