I veckan håller USA och Taiwan nya handelssamtal som så småningom kan leda till ett frihandelsavtal.

ANNONS

Mötet mellan USA och Taiwan i veckan kommer bara dagar efter att Joe Biden och Xi Jinping höll ett virtuellt möte, där Kinas ledare varnade USA för att blanda sig i konflikten med Taiwan och därmed ”leka med elden”.

Närmar sig varandra

Samtidigt närmar sig USA och Taiwan allt mer ekonomiskt, där nya virtuella diskussioner kommer hållas i veckan, som blir en uppföljning från förra årets samtal, skriver CNBC.

”Vårt partnerskap bygger på en stark handel och investeringar i båda riktningar, band mellan människor och ett gemensamt försvar av frihet och delade demokratiska värderingar”, lät ett statligt amerikanskt uttalande.

Frihetsavtal 

Diskussionerna med Taiwan satte igång genom Donald Trump och har fortsatt genom Joe Bidens styre där den kontroversiella ön så småningom hoppas att dialogen kan leda till ett frihandelsavtal med USA, något som fått Kina att se rött.

I USA:s ögon är Taiwan särkilt intressant som en stor tillverkare av halvledare, vars globala brist har påverkat försörjningskedjorna och biltillverkarna i synnerhet, där Washington har pressat Taiwan att påskynda produktionen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Handelskriget bara bra för Taiwans ekonomi [Dagens PS]