Dagens PS

USA förlänger sin kontroll av Ericsson

Börje Ericsson
Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson. Foto: TT
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

Ericsson har kommit överens med USA:s justitiedepartement och finansinspektion om ett års förlängning av perioden för granskning av bolagets regelefterlevnad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2019 ingick Ericsson avtal om uppskjutet åtal med USA:s justitiedepartement, DOJ, och USA:s finansinspektion, SEC.

Oberoende observatör för övervakning

Enligt avtalet skulle bolaget granskas i tre år på grund av överträdelser mot den amerikanska lagen om utländsk korruption, Foreign Corrupt Practices Act, FCPA.

Ericsson gick som en del av överenskommelsen med på att under tre år anlita en oberoende observatör för övervakning av bolagets regelefterlevnad.

Bolaget etablerade samtidigt ett program för anti-korruption, regelefterlevnad och kontroll.

ANNONS

Senaste nytt

Förlänger perioden med övervakning

Nu har Ericsson kommit överens med DOJ och SEC om att förlänga perioden som den oberoende observatören övervakar bolagets regelefterlevnad med ett år, till juni 2024.

Förlängningen kommer möjliggöra för bolaget att ytterligare stärka sin bolagsstyrning, riskhantering och sitt ramverk för regelefterlevnad.

ANNONS

I linje med Ericssons åtagande

Börje Ekholm, Ericssons vd och koncernchef säger att förlängningen är i linje med Ericssons åtagande att kontinuerligt förbättra sitt program för etik- och regelefterlevnad.

“Vi har gjort betydande framsteg när det gäller att förändra vår kultur och implementera ett förbättrat regelverk och system för interna kontroller”, säger han i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att Ericsson kommer använda den extra tiden för att säkerställa att de förbättringar som gjorts är väl inarbetade i organisationen och i hur de gör affärer.

“Vi vill få det här rätt och för att vara en verklig branschledare måste vi bedriva vår verksamhet på rätt sätt”, säger han i pressmeddelandet.

Fler korrupsionshärvor

TT skriver i Svenska Dagbladet att flera korruptionshärvor kopplade till Ericsson har avslöjats under senare år har, bland annat har det handlat om mutor i upphandlingar av mobilnät.

År 2013 inleddes SEC.s utredning om misstänkta brott mott USA:s lag FCPA. Brotten ska ha skett i samband med Ericssons affärer i bland annat Djibouti, Indonesien, Kina, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam, skriver TT i SvD.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Förlikning mellan Apple och Ericsson i 5G-bråket

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS