”Särskilt mindre bolag tänker till både en och två gånger innan de etablerar sig. Det är så klart en utmaning för svenska företag som verkar i USA.”

ANNONS

Det säger försäkringsexperten Mattias Fritz till TN, som berättar om att skadeståndsprocesserna i USA mot svenska företag når nya rekordnivåer.

Det kan handla om krav på upp till 100 miljoner dollar, mer än 1 miljard svenska kronor och ibland långt mycket mer än så.

Byggnad rasade – stod Securitas dyrt

Exempelvis var svenska Securitas tvunget att betala fem miljarder kronor i skadestånd till anhöriga efter att en byggnad kollapsat i Miami sommaren 2021, då 98 personer omkom, berättar Tidningen Näringsliv.

En vakt på Securitas hade enligt domstolen inte fått tillräckligt med utbildning före den dramatiska olyckan. Han kände inte till att det fanns en larmknapp att trycka på.

Skadeståndskraven har alltid varit höga i de amerikanska stämningsprocesserna mot företag, men dessa ökar nu ännu mer, enligt försäkringsbranschen, skriver TN.

Uppgörelser i USA avhandlas i det tysta

Ofta sker uppgörelser i det tysta och förlikningarna bakom stängda dörrar gör att de inte kommer till allmänhetens kännedom.

Svenska företag har börjat tveka att etablera sig i USA på grund av utvecklingen, som samtidigt leder till högre försäkringspremier.

ANNONS
ANNONS

Vid sidan av detta har hedgefonder och andra vinstdrivande fonder, så kallade ”third party litigation funding (TPLF), slagit mynt av skadeståndsprocesserna mot företag, uppger TN och berättar att dessa fonder ”aktivt söker upp, och mer eller mindre uppmuntrar till en domstolstvist med höga skadestånd, för att tjäna pengar”.

Även podcasts och reklam uppmuntrar och ger tips om hur allmänheten i USA framgångsrikt kan kräva företag på skadestånd, enligt artikeln där det framgår att det ska bli lättare framöver att processa mot företag även i Europa genom ett nytt EU-direktiv.

Läs även: Davos: Globala vd:ar osedvanligt pessimistiska [Dagens PS]