Uber köper matbolaget Cornershop med verk­samhet i Central­ och Sydamerika. Matleverans­företaget grundades av svensken Oskar Hjertonsson och prislappen hamnar på 16 miljarder kronor.

ANNONS

Cornershop startades 2015 och är redan den ledande e-­handelsaktören i Chile, Peru och Mexico, där kunderna beställer mat på nätet som de får hemkörda från en butik i närområdet, skriver Di. 

Redan för två år sedan köpte det ame­rikanska taxiappbolaget Uber, som redan har en matleveransservice genom Uber Eats, upp 53 procent av aktierna i bola­get – en affär som uppgick till 4,4 miljarder kronor.

Köper upp resten

Nu köper alltså Uber upp resten av Cornershop – där Uber stämplar 29 miljoner nya aktier, till ett värde om drygt 12 miljarder kronor utifrån nuvarande kurs.

Det är oklart hur stor del av Cornershop som grundaren Oskar Hjertonsson hade när köpet stod klart.

På Twitter skriver han: ”Vårt team är fantastiskt. Vi har gjort så mycket med så lite. Vi har fantastiska talanger med otrolig arbets­moral. Affären kommer stärka allt som redan gör oss så speciella, medan vi får till­ gång till hela Uber för att röra oss ännu snabbare.”

ANNONS
ANNONS

Bra affär

Försäljningen innebär även en bra affär för det svenska riskkapitalbolaget Creandum – som har investerat i Cornershop sedan 2016. Pandemin har inneburit ett bra år för bolaget.

”Efterfrågan ökade enormt, men de lyckades möta det med bravur trots att de driver en operationellt tung verksamhet – de har tusentals bud som levererar på gator och torg med cykel, moped och bil. Att de klarade av utmaningen blev nog även ett kvitto för Uber”, säger Carl Fritjofs­son, partner på Cre­andum, som inte vill kommentera hur stor ägarandel Creandum haft i Cornershop.

Med köpet gasar Uber på och utvecklar sina marknader.

”Uber började med att transportera människor, sedan restaurangmat och nu även livsmedel från butiker med hjälp av Cornershop. Jag tolkar det som att de vill hitta nya affärsområden och intäktskällor. I grunden är affärerna väldigt närbesläk­tade och användarbasen över­lappar varandra”, klargör Carl Fritjofs­son.

Läs mer: Startup-doldis plockar in 55 Mkr

 

ANNONS
ANNONS