Corona, krig och inflation är inga gynnsamma ingredienser för tysk detaljhandel som just nu upplever den största nedgången i försäljning sedan 1994, uppger Reuters. 

ANNONS

Det är verkligen ingen rolig läsning när Tysklands återförsäljare avslutar årets två första kvartal. I juni månad i år har försäljningssiffrorna dalat med 8,8 procent jämfört med samma period förra året. En utgång snäppet värre än den på  8 procent som förutspåtts av analytiker, enligt Reuters.

Historisk dipp för tysk detaljhandel

Så är det också den största djupdykningen inom tysk detaljhandel på närmare tre decennier, enligt färsk data från Tysklands federala statistikkontor.

Som tillägg till det har försäljningen även gått sämre månad för månad. I juni sjönk försäljningen inom tysk detaljhandel med 1,6 procent jämfört med maj, vilket kommer som något av en kalldusch då man tvärtom hade hoppats på en mindre ljusning försäljningsmässigt.

Som allra tuffast är det för dagligvaruhandeln som tappat 1, 6 procent jämfört med föregående månad som ett resultat av bland annat stigande priser på livsmedel. En effekt av inflation såväl som det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Läs även: Chefsekonomer: Sverige snart i lågkonjunktur [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nytt rekord – Eurozonens inflation 8,9 procent [Dagens PS]