Dagens PS

Turister nobbar fortsatt Stockholm

Scandic hotel
Hotellkedjor som Scandic har det fortsatt kämpigt med uteblivna bokningar.(Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 juni 2021Publicerad: 27 juni 2021

Turister väljer bort Stockholm för andra sommaren i rad. Hotellen i huvudstaden visar fortfarande katastrofsiffror enligt branschorganisation Visita.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar som att turisterna ger Stockholm nobben åter igen. Det ser nattsvart ut för hotellverksamheterna – där enbart elva procent av rummen var bokade för juni, juli och augusti den 1 juni, enligt Visitas och Benchmark Alliances statistik.

Dystra siffror

Det följer samma dystra siffror från förra sommaren, och jämfört med 2019 är det ett djupdyk med hela 74 procent.

”Än så länge är det ingen förändring alls jämfört med katastrofsommaren 2020. Det är lite förvånande faktiskt med tanke på att läget förbättrats något för övriga Sverige”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita till Di.

Det ser ut som att turisterna även överger hotellen utanför Stockholm – eftersom enbart 16 procent av rummen hade bokats juni till augusti, den 1 juni. Det är en knapp uppgång med tre procent mot förra året.

Besöker sommarorter

Trenden att turista i sommarorter ser istället ut att upprepa sig under sommaren 2021. I Stockholm finns det så många lediga rum att turister kan välja och vraka fritt – “vilket gör att många inte känner samma stress som normalt med att boka”, fortsätter Thomas Jakobsson.

Han tror att inflödet av svenska besökare till huvudstaden kommer öka under sommaren, men att det det rör sig om låga nivåer.

Utländska turister då, hur blir det med dem? De kommer fortsätta att lysa med sin frånvaro.

”Jag tror att det dröjer länge tills de internationella gästerna är tillbaka på samma nivåer som tidigare. Procentuellt sett blir det nog en ökning redan i år, men det beror mest på att det knappt alls var några här förra sommaren”, klargör Thomas Jacobsson.

Läs mer: Saknaden efter turister – så hårt drabbat är Sverige

 

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS