Dagens PS

Trendbrott – tjänstesektorn behöver nyanställa

Kontor med anställda
Den privata tjänstesektorn har bra fart och behöver nu nyanställda, det är första gången sedan 2019. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: Unsplash.com)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 apr. 2021Publicerad: 06 apr. 2021

Det är första gången sedan 2019 som tjänstesektorn har behov av att nyanställa, enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Swedbanks och Silfs inköpschefsindex för mars ligger inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn på en fortsatt hög nivå.

Den sjönk visserligen jämfört med i februari men nivån bedöms alltså ändå vara hög, 61,3, och ett index över 50 markerar tillväxt.

Det är tredje månaden i följd som indexet ligger över 60 och enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för inköpschefseindexet på Swedbank, indikerar det en utbredd aktivitetsökning i sektorn.

Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster (1,3 indexenheter) följt av affärsvolym (0,6 indexenhet) medan delindex för sysselsättning och leveranstider bidrog med sammantaget 0,7 indexenheter.

Pristrycket i privata tjänstesektorn tilltog ytterligare i mars och index för leverantörernas insatsvarupriser noterades till 68,6, vilket är den högsta nivån sedan 2011.

Tjänsteföretagens affärsvolymplaner visar på en tilltagande optimism. I mars steg indexet till 73,8 vilket inte har noterats sedan fjärde kvartalet 2010.

PMI-Composit ligger på 62 under mars, vilket indikerar en bred konjunkturuppgång.

Läs mer här.

ANNONS

Läs även: KI: Det ljusnar i svensk ekonomi »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS