Det är första gången sedan 2019 som tjänstesektorn har behov av att nyanställa, enligt ny rapport.

ANNONS

Enligt Swedbanks och Silfs inköpschefsindex för mars ligger inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn på en fortsatt hög nivå.

Den sjönk visserligen jämfört med i februari men nivån bedöms alltså ändå vara hög, 61,3, och ett index över 50 markerar tillväxt.

Det är tredje månaden i följd som indexet ligger över 60 och enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för inköpschefseindexet på Swedbank, indikerar det en utbredd aktivitetsökning i sektorn.

Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster (1,3 indexenheter) följt av affärsvolym (0,6 indexenhet) medan delindex för sysselsättning och leveranstider bidrog med sammantaget 0,7 indexenheter.

Pristrycket i privata tjänstesektorn tilltog ytterligare i mars och index för leverantörernas insatsvarupriser noterades till 68,6, vilket är den högsta nivån sedan 2011.

Tjänsteföretagens affärsvolymplaner visar på en tilltagande optimism. I mars steg indexet till 73,8 vilket inte har noterats sedan fjärde kvartalet 2010.

PMI-Composit ligger på 62 under mars, vilket indikerar en bred konjunkturuppgång.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: KI: Det ljusnar i svensk ekonomi [DagensPS.se] »