Dagens PS

Tjänstesektorns kris unik och rekorddjup

Det är tjänstesektorn som får ta smällen när bolagen nu ska spara och AI tar över nya tjänster. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 maj 2020Publicerad: 30 apr. 2020

Det här visar ny rapport. Och en majoritet av företagen tror dessutom att det blir värre. “Tjänstesektorn mår väldigt dåligt”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsgivarorganisationen Almega står bakom rapporten om tillståndet i tjänstesektorn.

“Tjänstesektorn mår väldigt dåligt. Den här krisen som vi ser nu är den djupaste krisen i den privata tjänstesektorn som vi har upplevt, och den är unik eftersom den drabbat både de tjänstebranscher som säljer till hushållen och de som säljer till industriföretag och export. Båda benen i den privata tjänstesektorn har slagits undan, det har aldrig hänt förut”, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, till Sveriges Radio som refererar rapporten där det framgår att hälften av alla tjänsteföretag i april upplevde ett ras i efterfrågan.

Krisen slår hårt och brett

Även om hotell- och restaurangbranschen är hårdast drabbad slår coronakrisen brett. Rapporten visar att teknikkonsulter, industrikonsulter, it-företag och andra branscher som för bara ett par månader sedan stod starka nu planerar nedskärningar med varsel av personal.

8 av 10 företag i den kunskapsorienterade tjänstesektorn har enligt rapporten tappat orderingång, enligt rapporten, uppger SR och konstaterar att även privata vårdföretag nu är utsatta.

Men trots att krisen i tjänstesektorn är rekorddjup räknar två tredjedelar av tjänsteföretagen att det blir värre de kommande tre månaderna, framgår det.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS