Det kan bli fler uppror mot techjättar som Google och Facebook under 2022 sedan många anställda gått med i fackförbund, mobiliserat och gör sig redo för strid mot orättvisor inom bolagen.

ANNONS

Hundratals Google-anställda gick med i facket Alphabet Workers Union, AWU, redan i början av året, sedan de blivit utbrända under pandemin, skriver Forbes.

Vill utöka rättigheterna 

Många anställda har kunnat mobilisera sig under året sedan de arbetat hemifrån i större utsträckning och de tänker ta upp kampen mot sina arbetsgivares orättvisor under 2022 genom att sätta arbetsmarknadsfrågor i fokus. Det handlar bland annat om att utöka rättigheterna för timanställda och deltidsanställda.

”Tillfälliga arbetstagare arbetar lika hårt som heltidsanställda, men har en mycket mer osäker ställning när det gäller lön, hälsoförmåner och anställningsstabilitet”, säger Honey Rosenbloom, teknisk ledare på Google Experience Studio och medlem i AWU.

Missnöje på Apple

Även hos andra techjättar som Apple växer motståndet hos de anställda, bland annat mot att jätten kräver att de anställda jobbar på kontoret minst tre dagar i veckan.

”Det pågår en solidaritetsrörelse, där hundratals människor från olika delar av företaget går ihop för att stödja de mest utsatta”, säger Cher Scarlett, en före detta Apple-ingenjör som nu för ett mål mot jätten genom sitt fackförbund.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nya vaccinregler: Google-anställda kan få sparken [Dagens PS]