Google har sagt till sina anställda att de kommer att förlora sin lön om de inte följer företagets vaccinregler – och få sparken i sommar, rapporterar CNBC.

ANNONS

Enligt interna dokument som CNBC har sett hade de mer än 150 000 anställda på Google och dess moderbolag Alphabet i USA till den 3 december på sig att ladda upp bevis för att de vaccinerat sig mot covid-19, eller ansöka om ett medicinskt eller religiöst undantag.

Enligt dokumentet kommer Google nu att kontakta de anställda som inte laddat upp sin vaccineringsstatus, är ovaccinerade samt de som fått sina ansökningar om undantag nekade. För den som inte har följt reglerna är deadline den 18 januari – därefter kommer de anställda sättas på ”betald administrativ ledighet” i 30 dagar.

Vaccinregler kan ge sparken

När de 30 dagarna är över kommer de anställda som fortfarande inte följt reglerna att sättas på ”obetald personlig ledighet” i sex månader. Därefter ”kommer deras anställning hos Google att upphöra.”

Googles covid-19-vaccinationspolicy bygger på den exekutiva order som president Joe Biden utfärdade som innebär att företag med över 100 anställda ska säkerställa att företagets medarbetare har full vaccination eller testar sig regelbundet mot covid-19 senast den 18 januari. En federal domstol stoppade dock ordern tills vidare – men Google väljer alltså att gå vidare med sin policy oavsett.

”Vi förväntar oss att nästan alla roller på Google i USA kommer att falla inom ramen för den verkställande ordern. Alla som går in i en Google-byggnad måste vara helt vaccinerade eller ha en godkänd anpassning som tillåter dem att arbeta eller komma till kontoret. Frekventa tester inte är ett giltigt alternativ till vaccination”, skriver Google i det PM som CNBC sett.

ANNONS
ANNONS

Hundratals anställda protesterar

Vaccinmandatet har inte blivit allmänt accepterat av anställda. Flera hundra Google-arbetare har undertecknat och cirkulerat ett manifest som motsätter sig företagets krav.

Läs även: Studie: Omikron kan infektera fullvaccinerade [Dagens PS]