Perstorp storsatsar på en ny anläggning som ska göra kemibolaget självförsörjande på metanol. ”Vi kan kalla det för kemibranschens och Sydsveriges motsvarighet till stålbranschens Hybritprojekt”, säger Perstorps vd Jan Secher.

ANNONS

Perstorp ska nu bygga en anläggning för runt  i 2,5 miljarder kronor i Stenungsund –  som ska göra bolaget självförsörjande på metanol.

Grön metanol

Metanolen ska bli grön genom att använda den koldioxid som bolaget redan i dag fångar in i en existerande fabrik som ligger på samma plats som den planerade anläggningen.

”Det viktiga med den här investeringen är att vi skulle producera klimatneutral metanol. Vi kan kalla det för kemibranschens och Sydsveriges motsvarighet till stålbranschens Hybritprojekt”, säger Jan Secher till Di.

Den cirkulära metanolen kommer då leda till minskade utsläpp av växthusgaser med 500 000 ton per år, enligt bolagets beräkningar – vilket motsvarar vad Sveriges inrikesflyg släpper ut varje år.

Investeringen ska vara färdig 2025 och förhoppningsvis delvis finansieras av EU:s investeringsfond, som Perstorp har ansökt om 1,3 miljarder kronor från, vilket är runt halva investeringsbeloppet.

Känga till regeringen

Samtidigt vill Jan Secher att svenska politiker öppnar plånboken till hållbara investeringar.

”Du kan ge dig på att andra länders regeringar är framåtlutade och står bakom sina företag som ansöker om pengar. Jag skulle väl önska mig lite mer engagemang även från den svenska regeringen.”

Läs mer: Sverige vill göra bensin av CO2 och vatten

ANNONS
ANNONS