Dagens PS

Swedbank: Restriktioner knäcker julhandeln

Leveransstopp i coronapandemin kan drabba julhandeln i år. (Foto: TT)
Leveransstopp i coronapandemin kan drabba julhandeln i år. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 23 dec. 2020

Coronapandemin och nya svenska restriktioner har slagit hårt mot julhandeln i år. Handeln har minskat med cirka en femtedel, visar Swedbanks kortstatistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konsumtionen i Sverige låg som helhet 19 procent lägre mellan 13:e och 19:e december jämfört med motsvarande vecka i fjol. Det är flera sektorer som påverkas negativt, men det som sticker ut är varuhandeln via fysiska butiker. Statistiken grundar sig på Swedbank Pay, vilka hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

“Som vanligt ökar försäljningen veckan före jul men uppgången i år är mycket mindre än i fjol. Det är tydligt att pandemin håller tillbaka hushållens konsumtion”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i en kommentar.

Försäljningen av kläder och skor är 43 procent lägre än fjolårets, medan möbler och husgeråd har tappat 25 procent.

Kortstatistiken har samtidigt en övervikt mot fysiska butiker, vilket innebär att försäljningen kan underskattas något då e-handeln ökar.

“Inom hemelektronik så minskade omsättningen i fysiska butiker med 28 procent senaste veckan jämfört med fjolåret, medan försäljningen online ökade med 66 procent. Så bilden är splittrad”, säger Andreas Wallström.

Han bedömer att försäljningen för december som helhet kommer att bli lägre än i fjol.

– De nya hårdare restriktionerna väntas göra att försäljningen i mellandagarna blir lägre än i fjol. Sammantaget väntas försäljningen under december bli betydligt lägre än normalt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS