Regeringen har i år avsatt 386 miljoner till svenska företagare som förlorat pengar till följd av Brexitkrångel. Pengarna kommer från en fond som EU-länderna avsatte i somras. Men vilka som får del av stödet är ännu oklart.

ANNONS

Brexit har inneburit krångel för svenska företag som handlar med Storbritannien. Nu kan de drabbade få ersättning för de kostnader som har uppstått, rapporterar Sveriges radio.

Sverige får en dryg miljard kronor från en speciell EU-fond för att dela ut till olika aktörer.

Företag som har blivit negativt drabbade av Brexit kan få kompensation. För att mildra konsekvenserna enades EU:s medlemsländer i somras om en Brexitfond till företag som handlar med Storbritannien. Pengarna ska gå till att ersätta företag för det administrativa strulet som uppstått i samband med Brexit.

”Det har ju blivit svårare egentligen för alla sektorer som handlar med Storbritannien. Speciellt de sektorerna där det är väldigt hårt reglerat”, säger Emma Sävenborg, utredare på Kommerskollegium, till Sveriges Radio

Sverige får drygt en miljard ur fonden sammanlagt. Regeringen har i budgetpropositionen avsatt 386 miljoner kronor det här året och 153 miljoner kronor nästa år. Men exakt hur pengarna ska fördelas och vilka som ska få ta del av dem är ännu oklart.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Brexit + corona= brittisk chaufförskris
Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar”