Svenska företag uselt skyddade mot AI-kriminella

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
AI
Svenska företag är skrämmande dåligt skydda mot AI-relaterade cyberattacker. (Foto: TT)

En övervägande majoritet av svenska vd:ar tar ansvar för cybersäkerheten, men många tycker att det inte är en styrelsefråga och inför kriminella hot kopplade till den snabba AI-utvecklingen är skyddet alarmerande lågt.

ANNONS
ANNONS

42 procent av de tillfrågade svenska vd:arna i rapporten tycker inte att cybersäkerhet hör hemma på styrelsens bord.

Samtidigt menar 74 procent att det är deras ansvar som vd om en cyberattack skulle inträffa.

Det här framgår av en undersökning som analysinstitutet YouGov gjort på uppdrag av det globala cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks och där 180 svenska vd:ar/chefer intervjuats.

Experten: Cybersäkerhet berör hela organisationen

“2023 är cybersäkerhet inte bara IT-avdelningens ansvar, utan något som angår hela organisationen, inklusive styrelsen. Vår rapport belyser det akuta behovet av ökad dialog och utbildning om cybersäkerhet på alla nivåer. God cybersäkerhet är en förutsättning för att strategiskt utveckla verksamheter och affärer. För att hålla jämna steg med en hotbild som förändras snabbt måste cybersäkerhet vara prioriterat hos alla organisationer, och det bör starta från toppen med styrelsen och ledningsgruppen”, säger Åsa Edner, landschef i Sverige på Palo Alto Networks, i en kommentar.

Bara var fjärde, 26 procent, av de medverkande företagstopparna kan bedöma vilka finansiella konsekvenser en fullskalig cyberattack kan få på deras företag.

I snitt kräver hackare en lösensumma på 1,5 miljoner dollar vid en så kallad ransomware-attack, enligt Palo Alto Networks som förklarar att ytterligare kostnader tillkommer i form av driftstopp, dataintrång och GDPR-böter.

ANNONS
ANNONS

Rådet till företag: AI-anpassa säkerhetsstrategin

Enligt vd:arna som deltagit i den nu aktuella undersökningen har koranbränningar men även Sveriges Nato-ansökan inneburit ökade cyberhot mot deras verksamheter, det svarar nästan var femte toppchef, eller 22 procent.

Få vd:ar, endast 26 procent, har investerat i AI-teknik, och många chefer ser den snabba teknikutvecklingen som ett hinder för att skydda verksamheterna från cyberangrepp.

Åsa Edner spår att cyberkriminella i hög grad kommer att utnyttja AI i attacker framgent, vilket ställer utökade krav på svenska företag att AI-anpassa sin säkerhetsstrategi, säger hon.

Läs även: Cyberkriminella stjäl företags processorkraft Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS