Dagens PS

Svenska fakturafuskare misstänks för grovt bedrägeri

Installationsföretaget Bravida befinner sig mitt i en överfaktureringsskandal. Trots det väljer analyshuset att upprepa köpstämpeln på Bravida-aktien och höja riktkursen.
Installationsföretaget Bravida befinner sig mitt i en överfaktureringsskandal. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Tre personer misstänks för grovt bedrägeri efter att det avslöjats att Region Skåne har blivit överfakturerade av installationskoncernen Bravida.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av de misstänkta är anhållen men förväntas släppas efter förhör, enligt åklagaren, rapporterar P4 Malmöhus.

Grovt bedrägeri mot regionen – lurade till sig en och en halv miljon

En intern utredning visade att Bravida (Börskurs Bravida) överfakturerade Region Skåne med 1,5 miljoner kronor över tre år. En annan kund i Skåne har också blivit överfakturerad med cirka 600 000 kronor.

“Skattemedel ska gå till kärnverksamheten, inte till oseriösa leverantörer”, säger Pål Svensson till P4.

Kursras och krisutredningar

När Bravidas lurendrejeri uppdagades kraschade aktien totalt på börsen och det hela ledde till att bolaget fick sjösätta dubbla krisutredningar, vilket Dagens PS rapporterat om tidigare.

Oegentligheterna med Region Skåne har fått flera storkunder att se över Bravidas fakturering och börsen har helt enkelt prisat in att det här kan vara början på en lång rad skandaler.

Manual för fakturafusk

ANNONS

Dagens industri har tidigare avslöjat att anställda fått instruktioner om hur man fuskar med fakturor och tidsredovisning. Alla tre misstänkta nekar till brott.

Detta sker i en tid där bedrägeribrott skenar, och är en av de snabbast växande brottsformerna. Den här typen av bedrägerier mot företag är en av bedrägeriformerna som omsätter mest pengar och genererar störst brottsvinster.

Lyssna på reportaget: Efter Bravidas saltade fakturor: Tre misstänks för brott. P4 Malmöhus

Läs även: Buffel och båg: Här är årets värsta konsumentbedrägerier. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS