Kriget mot Ukraina har lett till ett förhöjt ryskt cyberhot i Sverige. Det kan bli dyrt att skydda sig, enligt rådgivningsföretaget Radar.

ANNONS

Kriget i Ukraina kommer att kosta Sverige miljarder, enligt en ny rapport från rådgivarföretaget Radar. Anledningen är högre inflation och energipriser tillsammans med lägre efterfrågan. Dessutom är det dyrt att skydda sig mot förväntade ryska IT-attacker.

Det finns ett tydligt ryskt cyberhot mot Sverige, enligt rådgivningsbolaget Radars vd Hans Werner. Hotbilden mot svenska IT-system har växt, menar han.

Cyberhot kostar fem miljarder i beredskap

”Vi vet att vi är utpekade från den ryska sidan. Vi vet att man har uppmanat ryska utvecklare att aktivera sig å nationens intressen. Det finns en jobbig hotbild runt den här cybermanipulationen och de här cyberattackerna som är att förvänta mot svenska intressen”, säger Werner till Sveriges Radio.

Ett starkare skydd mot de ryska IT-attacker som myndigheter och företag väntar sig i Sverige gör det ryska kriget till en dyr historia.

Hela fem miljarder kronor tror rådgivningsbolaget Radar att prislappen kommer att bli bara för att stärka beredskapen mot ett ryskt cyberhot

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Joe Biden varnar för ryska cyberattacker [Dagens PS]
Svenska bolag: Så oroliga är vi för hackerattacker [Dagens PS]