Dagens PS

Svensk Handel: Höjda räntor katastrof

handel
Höjda räntor är förödande för handeln, varnar Svensk Handel. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Jobben är hotade inom handeln med höjda räntor och kommer det ytterligare en höjning i november kan det bli dolkstöten, varnar branschorganisationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det finns starka tendenser på att arbetsgivare behåller sin personal i väntan på en vändning i ekonomin. Vid en längre lågkonjunktur kommer man att tvingas göra sig av med anställda”, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, till Dagens Industri efter Riksbankens besked på torrsdagen att styrräntan höjs med 25 punkter till 4 procent.

Dramatiska effekter för handeln

Branschorganisationen är medveten om att inflationen måste bekämpas, samtidigt riskerar fler räntehöjningar att fördjupa lågkonjunkturen, varnar Maria Mikkonen.

Medan detaljhandeln är pressad har besöksnäringen dragit en vinstlott med Svetiges svaga valuta.

Kronan, som visserligen stärks en aning i dag, har varit historiskt svag under lång tid och lockat utländska turister som tycker att Sverige är billigt.

Även svenskarna har överraskande lagt mycket pengar på nöjen och resor, enligt hotell-vd:n Marcus Östlundh som uttalar sig i Di, som konstaterar att hotellbranschen dock har det fortsatt tungt med trycket på sig att nu återbetala uppskjutna skatter från pandemin och där räntan på anstånden samtidigt höjts till 5 procent från tidigare 3,75 procent.

Läs även: Riksbanken aviserar fler räntehöjningar Dagens PS

Läs även: Chefsekonom: Tickande bomb hotar jobben Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS