Efterfrågan överstiger utbudet och tågtransporter till Asien är ur spel, det gör det svårt för företag att förhandla med logistikaktörer, särskilt gällande sjöfrakt.

ANNONS

Den relativt höga prisnivån på sjöfrakter har fått långsiktiga konsekvenser. Nu är det dessutom, på grund av kriget i Ukraina, nästan inte längre möjligt att använda tåg för transport till Asien, det ger företagen ett svårt förhandlingsläge, rapporterar Dagens Industri.

Louise Ronnevi Alwall, konsult på Sourcian Partner som är experter inom logistik och inköp, menar att det är svårt att förhandla med logistikaktörerna med en efterfrågan som överstiger utbudet och tåget ur spel för Asien-transporter.

”Från att tidigare ha köpt mer på spotmarknaden behöver företagen nu närma sig sina logistikleverantörer så att de inte säljer ut din transport till någon annan för att de betalar bättre”, säger hon, till Di.

Hon märker att det finns ett ökat fokus på hållbarhet på logistikmarknaden, men tycker att förändringen märks mer inom flyget än inom sjötransporter.

Enligt henne finns det ganska få diskussioner om sjötransporter trots att de är stora utsläppare, men utveckling av utsläppsfria oceanångare pågår.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kinas inbromsning löser upp flaskhalsar [Dagens PS]