Det rullar på bra för många svenska storbolag. Positivt för rapporterna men inte lika bra för inflationen – där problemet hänger kvar. 

ANNONS

Vinsterna för de svenska bolagen, som syns genom veckans kvartalsrapporter, är positiva nyheter för bolagen själva men krockar med målet att besegra inflationstrycket, skriver DN.

Tid att anpassa sig

Det rullar på bra för bolag som lastbilsjätten AB Volvo och verkstadskoncernen Atlas Copco som båda levererar starka rapporter. Samtidigt är många inställda på betydligt tuffare tider framöver men bolagen har tid att anpassa sig eftersom lågkonjunkturen denna gång drar fram långsamt, menar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

”Det verkar inte vara en industrikonjunktur som tvärnitar utan den blir lite långsammare”, säger han.

Lagom är bäst

Han vill även varna för att ju längre bolagen spurtar på ju värre blir också inflationsproblemet. Om konjunkturen går långsamt ner så kommer det också dröja längre att pressa ner inflationen som just nu befinner sig över nio procent, vilket är en av de högsta i västvärlden. Robert Bergqvist menar därför att lagom är bäst där vi hittar en balans mellan efterfrågan i ekonomin och inflationen.

”Den stora frågan är var vi då hittar den här lagom–lågkonjunkturen.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Prognosmakarna – inflationen snart två procent igen [Dagens PS]

Läs även: Tredubbla priser på konstgödsel driver upp inflationen [Dagens PS]