Startup störst i världen med smarta fönsterglas

Uppdaterad: 24 juli 2019Publicerad: 24 juli 2019
dallas-ft-worth-flygplats-view-inc
Flygplatsen vid Dallas-Ft. Worth har installerat View Inc.:s smarta glas. (Foto: Press)

Hur skönt skulle det inte vara om polisen tillkallades så fort en potentiell inbrottstjuv krossar en fönsterruta? Det här bolaget säger sig ha lösningen.

ANNONS
ANNONS

Wall Street Journal (betallänk) skriver om View Inc., det Silicon Valley-baserade startup-bolaget som utvecklar de “smarta” fönsterglasen. Förutom den ökade säkerheten erbjuder bolagets fönster även justeringar i ljusgenomsläpp baserat på vädret.

Varje fönster har en egen IP-adress och kan kontrolleras via en app i din smartphone, skriver WSJ. Om rutan krossas kan fönstret på egen hand notifiera byggnadens säkerhetssystem – eller ringa direkt till polisen.

Enligt artikeln tänker View Inc. förändra hela branschen med sin nya uppfinning. Man ser många användningsområden för smarta fönster, där allt från kontorsbyggnader och skolor, till sjukhus och lägenheter kan ha nytta av smarta fönsters unika funktioner.

“Jag tror att markanden är mogen för en stor förändring. Våra telefoner är mest high-tech och smarta, medan våra bilar är medelmåttiga och våra byggnader väldigt dumma”, säger vd Rao Mulpuri till tidningen.

View Inc. grundades för tolv år sedan, och har redan installerat sina fönster i 450 projekt över hela USA. Bolaget har tagit in 1,8 miljarder dollar i riskkapital, och är i dagsläget störst på marknaden.

ANNONS
ANNONS