En före detta innehållsmoderator på Meta i Kenya stämmer bolaget på grund av dåliga arbetsförhållanden och menar att jobbet gett honom PTSD.  

ANNONS

I Kenya har en före detta innehållsmoderator på Meta lämnat in en stämningsansökan och på måndagen beslutade en arbetsdomstol i landet att Facebooks moderbolag Meta ska stämmas, det rapporterar Reuters.

Kräver granskning av mänskliga rättigfheter

Stämningen väcks mot Metas lokala outsourcingbolag Sama och kräver ekonomisk kompensation och att utkontrakterade moderatorer ska ha samma löneskala och sjukvård som Meta-anställda.

I stämningen krävs också att fackliga rättigheter ska skyddas och att en oberoende granskning av mänskliga rättigheter görs vid kontoret.

Avvisat påståenden om otillräcklig hälsovård

Förra månaden sade Metas outsourcingbolag Sama att de inte längre ska tillhandahålla innehållsmodereringstjänster till Meta,

Sama har tidigare avvisat påståenden om att deras medarbetare fått orättvisa löner och att deras hälsoförmåner skulle vara otillräckliga.

Kan få globala konsekvenser för Meta

Beslutet från Kenyas anställnings- och arbetsdomstol kan få konsekvenser för hur Meta arbetar med innehållsmoderatorer globalt.

ANNONS
ANNONS

Runt om i världen har Meta tusentals moderatorer, vars uppgift är att granska grafiskt innehåll som publiceras på deras plattformar.

Drabbades av PTSD på grund av jobbet

Meta har hävdat att den kenyanska domstolen inte kan stämma dem eftersom bolaget inte är baserat i landet, varför de ansåg att målet borde strykas.

”Eftersom framställningen har väckt vissa faktiska frågor som ännu inte har fastställts, skulle det vara olämpligt för landet att stryka de två svarandena från ärendet”, sade domare Jacob Gakeri i sitt beslut på måndagen, skriver Reuters.

Stämningen har lämnats in av den före detta innehållsmoderatorn Daniel Motaung, som säger att han utvecklade posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, på grund av arbetet.

Jobbet gav dem psykiska skador

Meta har tidigare hamnat i rättsprocesser för innehållsmoderering. En domare i Kalifornien godkände år 2021 en uppgörelse på 85 miljoner dollar mellan Facebook och över 10 000 innehållsmoderatorer.

De hade anklagat bolaget för att inte skydda dem mot de psykiska skador de led på grund av exponering för grafiska och våldsamma bilder.

ANNONS
ANNONS

Anklagas även för hat och uppvigling

Meta står även inför en annan rättegång i Kenya, det är två etiopiska forskare som anklagar Meta för att ha låtit våldsamma och hatiska inlägg från Etiopien spridas på Facebook, vilket eldat på Etiopiens inbördeskrig.

Enligt Meta strider hatretorik och uppvigling mot deras plattformars regler och de menar att de satsar hårt på att få bort den typen av innehåll.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Zuckerberg tjänade 129 miljarder på en dag [Dagens PS]